خانه بدیع الحکماء
باغ بدیع الحکماء کجاست؟
این خانه – باغ در زمان جنگ جهانی دوم برای مدتی به عنوان کمپ روسها استفاده می شد و از آنجایی که مهدی بدیع خود پزشک به نامی بوده از اینجا به عنوان بیمارستان هم در مقاطعی از تاریخ استفاده کرده است. باغ بدیع الحکما از یادگارهای دوره قاجار در جاده قدیم دره مراد بیک است
این عمارت یا باغ به شماره 16485 در تاریخ 27 . 8 .85 به ثبت ملی رسیده است.
این باغ که تقریبا 2006 متر مربع و 400 متر اعیانی وسعت دارد، بیش از 5 هزار اصله درخت میوه و یکهزار درختانی از جمله چنار، صنوبر و بید داشته و چشمهای بسیار پرآب آن را مشروب میساخته که در دل زمین از قناتی با چهار مسیر منشعب میشود که گویا تا روستای دره مرادبیک ادامه داشته است.
باغ بدیع از جاده دره مراد بیک نزدیک برج تندیس فعلی شروع شده و تا منطقه پردیس امتداد دارد که در نهایت به باغ ذوالریاستین (و بعدها باغ دکتر ارفع) ختم میشود.
مجموعه چند ده هکتاری که هنوز بوی خوش روزگار وصال را با خود دارد.
میزبان بزرگان ایران زمین
حسین زندی فعال محیط زیستی و یکی از علاقمندان به تاریخ طبیعی همدان میگوید: این باغ محل تردد و اتراق بزرگ مردانی همچون تاگور(شاعر هندی)، ظهیرالدوله، وحید دستگردی، عبدالحسین سپنتا، میرزاده عشقی، احمد کسروی و نیما یوشیج بوده است که هرکدام در دوره خود برای گذراندن تابستانی آسوده به این شهر آمده و میهمان خاندان بدیع بودهاند.
وی درباره ساختمان و بنای این باغ میگوید: دو عمارت دراین مجموعه وجود داشته که یکی از آنها تخریب شده و پلان آن در دست طراحی است و دیگری که باقی مانده محل زندگی باغبان است و در آن آثار و لوازم طبابت دکتر بدیع موجود است.
از او درباره شخصیت بدیع پرسیدیم که زندی چنین پاسخ داد: بدیع الحکما پزشک معتمد مردم و روحانیت بوده و شخصیتی فرهیخته و دلسوز فرهنگ به شمار میرفته که در زمان خود درآمد حاصل از اراضی چند روستا را برای سلامت و بهداشت مردم هزینه میکرده است. هنگامی که آمریکاییها به همدان میآیند و بیمارستانی در این شهر میسازند، برای سکونت خود با بدیع مشورت میکنند که وی آنها را در این باغ ساکن میکند و این عمارت باقیمانده همان ساختمانی است که آمریکاییها در آن میسازند. این ساختمان که در فهرست آثار میراث فرهنگی ثبت شده به پیشنهاد ما اگر به موزه پزشکی و طب تبدیل شود،
خاندان فرهیخته
گفتنی است خاندان بدیع گرچه ابتدا مسلمان نبوده و یهودی و مسیحی بودهاند اما به دلیل علاقه فراوان به مسلمانان و نامگذاری فرزندان خود به اسمهای اسلامی، بعدها همگی مسلمان میشوند و شهرت آنها به مردم داری، حمایت از افراد بی بضاعت، اختصاص بخش عمدهای ازدرآمد خود برای امور فرهنگی و آموزشی باعث شد تا پزشک معتمد روحانیت وقت هم باشند.
در حال حاضر نوادگان این طبیب فرهیخته در کشورهای دیگر ساکن شده و برخی از فرزندان وی نیز در زمره افراد تاثیرگذار و مطرح هستند.
امیر مهدی بدیع خالق کتاب یونانیها و بربرها از جمله مفاخر و فلاسفه بزرگ ماست که آثارش به زبان فرانسوی منتشر شده و جزو فلاسفه مطرح و شناخته شده 100 سال اخیر فرانسه است. تنها دو کتاب از وی به فارسی ترجمه شده است.
کتاب یونانیها و بربرها بهترین نقد تاریخ هرودت است که با انتشار آن نگاه غربیها به تاریخ ما و تاریخ نگاری ما تغییر کرد.
بدیع الحکماء 4 پسر و یک دختر داشته که در بین آنها محمود بدیع نیز درصدد بود عمارت باغ را به فرهنگسرا تبدیل کند اما اجل مهلتش نداد و همسر وی به نام «مهری خانم» در آمریکا زندگی میکند و به دلیل آزار و اذیت فراوان از پیگیری موضوع فرهنگسرا صرفنظر کرده است.
دیگر نوادگان بدیع که شامل 20 نوه و 50 نتیجه هستند در کشورهای مختلف سکونت دارند و در حال حاضر فرهاد بدیع در دانشگاه امام صادق تدریس میکند.
هرچند بدیع مورد اعتماد حکومت وقت و مردم بوده و خانواده بسیار تاثیرگذاری به شمار میرفته اما هیچگاه در مناصب حکومتی دخالت نداشته و علاقه آنها به طبابت و فرهنگ و هنر باعث شده تا به عنوان پشتیبان و تکیهگاه اصحاب فرهنگ و هنر شناخته شوند.
سکونت عارف قزوینی در باغ بدیع نشانه تمایل این خاندان به آزادی و عشق و شوریدگی آنها به ادبیات و تاریخ است. اما در اوایل انقلاب با مصادره شدن باغ و سپردن آن به دست چند باغبان، به تدریج این مجموعه رو به زوال رفت و برخی از درختان آن خشک شد.
در حال حاضر فرزندان همان باغبانها و کسانی که بخشهایی از باغ را در اجاره خود دارند، مدعی هستند که وسعت این باغ بسیار بیشتر بوده و به مرور زمان بخشهایی از آن خشکانده شده و پس از تفکیک به فروش رسیده است که منطقه “پردیس” حاصل همان ساخت و سازها در این باغ است.